Skip to content
Menu

Nettbutikk

4.6/5 - (12 votes)

 

Hvorfor er det å starte nettbutikk en god ide?

smartweb nettbutikkløsning bilde

Har du en god ide, ett eller flere gode produkter å selge, men er usikker på hvordan du skal selge dem? En nettbutikk kan være veien å gå. Da når du ut til kunder over hele landet, eller verden for den del, uten at du fysisk må ut å selge dem.

Kundene kommer til deg. Og det må jo være fint. Da kan du bo på Nordpolen om du vil, og selge varer til Indonesia, eller Senegal om du vil. Ingen bryr seg om hvor du fysisk holder til. Vi skal vise deg hvordan du kan starte nettbutikk.

nettbutikk image

Starte Nettbutikk – Tips

Når du skal starte nettbutikk er det endel ting du bør ha i bakhodet, og vi skal prøve å belyse disse så godt vi kan. Det er nemlig ikke bare å velge første og beste løsning, og så slenge ut noen produkter og så forvente at innen 6 måneder bor du i en 1000 kvm villa og kjører rundt i Ferrari. Så enkelt er det ikke. Men det kan absolutt bli verdt strevet dersom du gjør det riktig fra starten.

Sammendrag:

Her er hva vi går igjennom i denne artiklen om å starte nettbutikk, slik at du får et overblikk av hva du kommer til å lære.

 1. Mål Markedsbehov. Bruk Google Trends.
 2. Finn gode søkeord. Bruk Google eller enda bedre Ubersuggest (gratis).
 3. Analyser søkevolum og konkurranse. F.eks. med KWFinder.
 4. Velg deg ut en nettbutikkløsning. F.eks. SmartWeb.
 5. Optimalisering hvert produkt. Benytt Tittel, H1, H2, H3 tags.
 6. Legg inn bilder som har samme navn som frasen du optimaliserer for.
 7. Lag kategorier hvis du har flere produktgrupper.
 8. Legg inn SEO tittel og URL. Tittel Tag er det aller viktigste når det kommer til søkemotoroptimalisering (SEO).
 9. Publiser produktet og vent på indeksering.

Det er vanligvis to måter du begynner å selge produkter på nettet.

Den første er å starte med din første ide eller produkt. Sjansene er at du allerede vet hva du vil selge, og målet er å finne ut (a) hvor publikum er og (b) hvordan du kan selge dem online.

Den andre er å reverse prosessen. I dette tilfellet starter du med en lønnsom nisje først, og deretter går du tilbake for å finne riktig produkt å selge. Selv om det er åpenbart mindre vanlig, er det fortsatt en god øvelse hvis du prøver å måle mulig etterspørsel før du investerer mye tid og penger i et uprøvd produkt.

Trinn 1. Mål markedsbehov

Det beste med nettbaserte virksomheter er at du kan teste før du satser penger på det ukjente.

En av de enkleste måtene er å sjekke ut Google Trends. Her kan du søke etter bestemte typer produkter for å se hvordan etterspørselen har utviklet seg over tid. Hvis du ønsker å selge katteleker for eksempel, kan se om populariteten har steget eller sunket over tid, og du kan også se nærmere på hvert enkelt år for å se hvordan etterspørselen har vært.

Trinn 2. Finn gode søkefraser

En enkel måte for å finne søkefraser på er å bruke Google. Hvis du åpner opp Google.no og begynner å skrive f.eks. katteleker, vil du straks få opp flere forslag på underfraser av hovedordet, som er “Katteleker”. Det neste du bør gjøre er å begynne med å skrive “katteleker a” “katteleker b” og så videre. Da vil du få mange forslag som begynner på ordet “katteleker” og som har neste ord med a, b, c osv.

En annen ting du kan gjøre for å forenkle denne prosessen er å åpne opp nettsiden Ubersuggest.io. Denne siden lar deg “skrape” alle underfraser av et hovedord. Velg språk, (norsk) og så skriver du inn ordet du vil skrape. Da vil nettsiden i løpet av noen få sekunder returnere en lang liste av søkefraser relatert til hva du har skrevet inn.

Trinn 3. Analyser søkevolum

Hvis du ikke har en google konto, f.eks. Gmail epostadresse, anbefaler jeg at du skaffer deg en. Det er helt gratis, og det gir deg samtidig tilgang til verktøyer som f.eks. Google Adwords. Og det er nettopp dette verktøyet jeg vil at du skal ta i bruk nå.

Logg på din gmail konto først. Så navigerer du til Google Adwords.

Her trykker du først på menyen “Verktøy” øverst til høyre. Så velger du “Søkeordplanlegger” fra pull-down menyen som kommer opp. Deretter kopierer du og limer inn alle søkeordene du fikk fra Ubersuggest verktøyet. Og til slutt kan man for enkelhet rangere dem på antall månedlige søk. Slik får du opp dem som søkes mest øverst.

Google viser ikke nøyaktige tall, ei heller nøyaktig konkurranse i søkemotorene. Så dette er mer som en viss pekepinn. For å finne ut eksakte tall skal vi se på et fantastisk verktøy som heter KW Finder.

Gå til siden KWFinder.com

Velg land, språk og skriv inn ordet/frasen du vil analysere. Så vil du straks se hva konkurransen er på dette ordet, samt en SEO vanskelighetsgrad på 0 til 100, der 100 er mest vanskelig. Alle søkeord som er merket med grønn farge er relativt enkle ord å optimalisere for, og lar seg ranke i Google ganske enkelt.

Merk: KWFinder er ikke et gratis verktøy, men du kan søke på 2 ord i døgnet. Abonnement får du fra så lite som $29 per måned, og det er vel verdt det spør du meg.

Trinn 4. Bygge nettbutikken

La oss nå si at du har funnet deg noen søkeord som er relevante og optimaliserbare for dine produkter. Da er neste skritt å komme igang med oppbyggingen av nettbutikken. Da trenger du en solid nettbutikkløsning. Vi anbefaler fremfor alle andre leverandører en løsning som heter SmartWeb. Selskapet er dansk, men de har norsk språk i sin løsning, i tillegg til engelsk og mange andre språk. Og deres support er uovertruffen. Men hovedgrunnen til at vi anbefaler dem er to ting: Tekniske løsninger og pris.

Andre leverandører i Norge vil du måtte betale så mye som bortimot 3 ganger så mye for å få “full pakke” hos. Og det blir mye penger i det lange løp. Når det kommer til det tekniske aspektet har SmartWeb bevist igjennom 4 år som vi har brukt dem, at uansett hva utfordringen er så har de en løsning for det. Og svært mye av det man har behov for er allerede inkludert i deres pakker.

Trinn 5. Optimalisere hvert produkt for søkemotorene

Her kommer vi til det viktigste aspektet av hver publiseringskampanje. Vi skal se på hvordan man optimaliserer rent teknisk. Følg med videre.

Når det gjelder søkemotoroptimalisering er det viktig å finne frem søkefraser som er gode, og som ikke har for mye konkurranse, samt at man gjør de nødvendige grep på selve nettsiden for å maksimere sjangsen for å bli sett. Dette vil si at man kommer så høyt opp på side 1 i Google, og andre søkemotorer. Fra nå av vil vi utelukkende fokusere på Google, da denne er den absolutt viktigste søketjenesten i Norge.

 1. Legg inn tittel på produktet. Dette bør inkludere de viktigste delene av søkefrasen, om ikke hele søkefrasen. Er den veldig lang (5 ord eller mer), bør man kanskje kutte den ned til hovedfrase. Men dette gjelder bare for produkttittelen. Se illustrasjonen nedenfor.

 

 

 1. Skriv beskrivelsen av produktet. I søkemotorenes øyne er unik tekst (som ingen andre bruker på sin nettside) samt så lang tekst som mulig det aller beste. En artikkel kan godt være over 1000 ord, og gjerne helt opp til over 2000 ord lang. Men det ville vært unaturlig på en produktbeskrivelse av en katteleke som dette eksemplet er. Så hvis vi klarer å få til 200 – 500 ord er dette perfekt. Prøv uansett å oppnå minimum 150 ord.

VIKTIG: Bruk hovedord som Overskrift1, og Underfraser på Overskrift2 og Overskrift3 som vist på illustrasjonen nedenfor. Overskrift1 hentes og plasseres på produktet fra produkttittel, så det er bare nr 2 og 3 du trenger å tenke på. Har du flere underfraser som passer kan du putte dem under Overskrift4 opp til nr 6.

Pass også på å bruke hovedordet “katteleker” i den første delen av teksten, altså første avsnittet. Se bildet.

 1. Legg inn bilder. Disse burde være endret navn på til søkefrasen. Husk at hvis du må bruke æ,ø,å i navnet bytter du disse bokstavene ut med a og o. Som f.eks. “katteleker-pa-nett.jpg”. Dette gir Google et ekstra signal om hva ditt proukt faktisk er for noe.
 2. Legg inn pris på produktet. Dette kan gjøres slik at det vises med eller uten mva. Og man kan også lage rabattgrupper og rabattlinjer på SmartWeb’s nettbutikkløsning. Så hvis du har faste kunder som skal ha fast rabatt, eller du ønsker å lage et spesialtilbud er dette veldig enkelt.

 1. Lag og så velg kategori(er). Har du flere typer produkter du ønsker å selge, men som ikke faller under samme kategori, er en god ide å lage kategorier for alle typer produkter.
 2. Skriv inn SEO tittel og URL. Dette er det viktigste når det kommer til søkemotorbiten. Tittelen på produktet bør inneholde søkefrasen du optimaliserer for i sin helhet. F.eks. “Katteleker på nett”. Her brukes æ,ø,å som normalt.Deretter spesifiserer du URL adressen. Den vil f.eks. bli: “https://nettbutikk.no/katteleker-nett/”. Merk at jeg fjernet ordet PÅ, eller PA som det ville blitt i URL’en. Dette er såkalte stopp-ord og er best ekskludert fra URL. (Les mer om norske stop-ord).

  Dessuten benytter man helst ikke samtlige ord ifra søkefrasen, kun de viktigste. Som er “Katteleker” og nest viktigst “Nett” i dette tilfellet. Det hadde sett rart ut dersom URL adressen hadde vært noe sånt som: https://nettbutikk.no/katteleker-pa-nett-kjop-billig-na-pa-supertilbud/

  Dog er det mange som faktisk gjør det slik, men det har ingen hensikt, og det er enklere for folk å huske en kort URL enn en lang og kronglete en.

 3. Da er vi kommet så langt at vi kan publisere produktet vårt. Nå gjenstår det bare å vente på at google’s robot spidere skal indeksere produktet. Dette er at google legger det inn i sin søkbare index. Før dette skjer vil produktet ikke vises i treffene. Det kan ta alt fra dager til uker. Det kan hjelpe å sende sitemap.xml inn til google’s roboter.

Så til slutt tar vi en kjapp oppsumering av prosessen:

 1. Mål Markedsbehov. Bruk Google Trends.
 1. Finn gode søkeord. Bruk Google eller enda bedre Ubersuggest (gratis).
 1. Analyser søkevolum og konkurranse. KWFinder er sterkt anbefalt. Google Adwords kan brukes med svært begrensede data.
 1. Velg deg ut en nettbutikkløsning. SmartWeb anbefales på det sterkeste på grunn av lav pris, tekniske løsninger og uovertruffen support. Det er også denne løsningen som er beskrevet i denne artiklen.
 1. Optimalisering hvert produkt. Benytt Tittel, H1, H2, H3 tags. Dette kalles også Overskrift1, Overskrift2 osv. i SmartWeb.
 1. Legg inn bilder som har samme navn som frasen du optimaliserer for.
 1. Lag kategorier hvis du har flere produktgrupper.
 2. Legg inn SEO tittel og URL. Tittel Tag er det aller viktigste når det kommer til søkemotoroptimalisering (SEO), da det er det første Google leser når søkemotoren skal posisjonere ditt nettsted i treffene. Har du ikke søkeordet/frasen i TittelTag vil du aldri klare å posisjonere noe som helst.
 3. Publiser produkt og vent på indeksering.Det var hele prosessen med å legge ut og søkemotoroptimalisere et produkt i SmartWeb nettbutikkløsning.

Vi kan bygge din nettbutikk for deg!

Nordland Webteknikk har lang ekspertise på å bygge, optimalisere og drifte nettbutikker i SmartWeb, og kan bistå med en ferdig oppsatt nettbutikk hvis dette er interessant.

Vi gjør alle nødvendige instillinger, legger inn betalingsløsninger og alle andre funksjoner slik at alt er klappet og klart for å begynne å selge.

Vi kan også legge inn et gitt antall produkter på forhånd slik at man har som mal og bygge videre på. Bare fyll ut kontaktskjemaet, og beskriv litt hva du ønsker, så tar vi snart kontakt med deg med et forslag og pristilbud.

Vi er klare til å  besvare din henvendelse.