Skip to content
Menu

Søkemotoroptimalisering Tips

Søkemotoroptimalisering (SEO) – Hva er det egentlig?

Lær om SEO og bruk noen grunnleggende teknikker for å optimalisere nettstedet ditt for søkemotorer.

søkemotoroptimalisering tips image

Jeg vil gå igjennom hva SEO er og hvordan du kan bruke noen grunnleggende teknikker for å optimalisere nettstedet ditt for søkemotorene. Selv om det er mange nettsteder som forklarer SEO der ute, skal jeg forsøke å forklare på enkel måte slik at alle kan forstå. Når du har lest alt, vil du være klar og bevæpnet for å optimalisere nettstedet ditt.

Så hva er SEO forklart helt enkelt?

SEO betyr søkemotoroptimalisering. “Jah.. Det visste jeg da!” Så hva betyr det egentlig? I et nøtteskall betyr det at nettstedet ditt vises på den første siden av søkeresultatene (og ideelt sett som nr 1.). Bare glem å være øverst på side to eller side tre. Det er veldig få som søker som blar over til side 2, langt mindre side 3. Da begynner de heller på nytt med et nytt søkeord eller en ny søkefrase. Side 1 er hvor du må være plassert for å virkelig få nevneværdig traffikk.

OK, la oss ta et skritt tilbake og prøve å forstå hvordan folk søker.

De fleste nettsteder er funnet av folk som bruker søkemotorer som Google, Yahoo eller Bing etc. og skriver inn noen ord. La oss si at de leter etter bildeler for å kjøpe på nett. Du kan skrive inn søkefeltet: “bildeler til Volvo” eller “billige bildeler volvo” eller “bildeler til volvo oslo”.

La oss se på et annet eksempel. La oss si at du leter etter et hotell å bo på i Bergen. Du kan skrive inn søkeordene: “hoteller i Bergen” eller “steder å bo i Bergen” eller hvis du er på et budsjett “billige steder å bo på i Bergen” eller hvis du er ute etter noe spesielt kan du for eksempel søke på “5 stjerners hotell i Bergen”.

Disse ordene kalles søkefraser. De spiller en svært viktig rolle i SEO. Vi tar en nærmere titt på det snart.

Når du har skrevet inn søket ditt (søkefrasen) og treffene vises den kjente søkeresultatsiden din,  så tar du et raskt overblikk, og sannsynligvis som de fleste, klikker på en kobling på første side. Du kan nå se viktigheten av å være på side 1, siden svært få personer klikker over til side 2. Noen ganger ser du noen søkeresultater helt oppe som ser litt annerledes ut – disse er søkeresultater som folk betaler for å vise. Det er normalt ikke mer enn 2 eller 3 av disse og noen ganger ingen.

Så hva bestemmer hva som vises på den første siden eller søkeresultatene?

Søkemotorer har alle sine egne rangeringsalgoritmer som er hemmelige og ikke kjent offentlig. Men etter mange års forskning på området, har man lært seg hva som fungerer bra, og hva som ikke fungerer. Det er noen teknikker vi kan benytte ved å bruke disse søkeordsetningene for å optimalisere nettstedet ditt (eller en bestemt side på nettstedet ditt) for å hjelpe det til å vises på den første siden med søkeresultatene.

2. Hvorfor skal jeg søkemotoroptimalisere min nettside?

Folk optimaliserer deres nettsteder for å tiltrekke seg nye kunder og for å selge mere varer og tjenester. Det er så enkelt som det.

I dag trenger bedrifter en online tilstedeværelse – kundene dine forventer det også. Dette er spesielt viktig hvis virksomheten din er utelukkende online. Ved å optimalisere nettstedet ditt for søkemotorer, kan du bidra til at folk vil kunne finne deg og dine produkter online.

Et av nettstedene vi driver, som er en nettbutikk, har over 90% trafikk fra søkemotorene. Og det er faktisk over 80% bare fra Google alende. Naturlig nok siden denne søkemotoren er størst i verden, og så har den en meget høy markedsandel i Norge framfor konkurrentene Bing og Yahoo. Dette nettstedet har over 500 søkeord og søkefraser som vises på side 1 i Google, og rundt om 50 alene er nr 1. Dvs. helt øverst på side 1.

Ved at du også optimaliserer ditt nettsted vil du også se at mange av dine ord og fraser havner på side 1 i søketreffene, og disse vil styrke seg med tiden, da ditt nettsted vil tjene opp linker (referanser) fra andre nettsteder over tid. Dette vil igjen føre til høyere autoritet og enda sterkere posisjoner i Google etc.

Du kan legge til Google Analytics-koden på nettstedet ditt for å se hvor mange folk kommer til nettstedet ditt, hvor de kommer fra (ved å søke eller direkte skrive inn nettadressen din), hvor lenge de oppholder seg på siden, hvilke sider de kommer til og mange, mange andre statistikker.

3. Velge de riktige søkeordene og søkefrasene.

Å velge søkeordene du vil målrette, er den første delen av optimaliseringen av nettstedet ditt for søkemotorer. Det er også det viktigste ved SEO og noen ganger den vanskeligste delen.

Det er en enorm mengde konkurranse der ute for søkefraser på internett. Noen søkeord/fraser ville være umulig å rangere høyt på, på grunn av den store mengden mennesker som også målretter mot de samme søkeordene. Også noen av konkurrentene er gamle veletablerte nettsteder som allerede gjør en god jobb med SEO allerede. Autoritet er noe man får over tid, så derfor vil et dagsferskt nettsted ha problemer med å ranke høyt med det samme.

Hvis det er mye konkurranse i forretningsområdet ditt, betyr det at du kan målrette mot konkurranseutsatte søkeord og potensielt aldri vises i de 50 beste søkeresultatene, eller velge litt forskjellige og / eller mer spesifikke søkeord (som en mindre mengde folk søker etter), men i stedet øker sjansene dine for å vises på første side – som egentlig er alt som betyr noe.

Hva søker folk etter?

Det første trinnet med å velge søkeordene dine er å tenke på hvordan du vil søke etter virksomheten din? Kjør litt søk på disse søkeordsetningene og se hvem som kommer opp. Googles automatisk forslag (bildet nedenfor) er også veldig praktisk å forstå og få ideer om hva og hvordan folk søker.

google søkeforslag bilde

Prøv å ikke være for generisk.

Med generisk mener vi enkeltord eller generelle termer / fraser. Tenk bare på eksemplet med bildeler tidligere i artiklen. La oss ta et nytt eksempel. Hva hvis vi bare søker ordet “Bil”. På dette søket forteller Google Adwords oss at det er mellom 10,000 og 100,000 som søker på hver måned i Norge. Wow! Det måtte jo ha vært ideelt å kunne posisjonere seg på topp som bilforhandler på dette søket, ikke sant?

Nei, faktisk ikke. Dette er altfor generisk. Prøv bare å forestille deg hva de faktisk er ute etter.

Er det ny bil de skal kjøpe? Skal de se på brukte biler? Hva slags bil er de ute etter? Spørsmålene blir uendelig da vi kun har ett ord å forholde oss til. Da kan vi ikke regne med å få salg på vår nye Volvo stasjonsvogn selv om vi ligger som nr 1 i Google treffene.

En annen ting er at et slikt ord er nærmest umulig å klare å posisjonere i søkemotorene. Man måtte hatt hundretusener med linker (referanser) fra andre nettsteder i samme nisje for i det hele tatt klare å være blant topp 10, altså på side 1. Noe som ville ta årevis med heftig markedsføring og linkbygging + erverving. Og hva var vitsen da? Tenk over dette.

Hvis vi heller ser på et annet søk innen bil nisja. “Volvo v90 cross country 2017 pris”. Dette søket er oppgitt til å bli søkt 10 – 100 ganger per mnd i Norge. Det har også lav konkurranse, så med en kvalitetsartikkel, bilder, videoer og noen gode relevante linker (referanser), vil man klare å posisjonere seg godt i Google på side 1.

Dessuten vet vi eksakt hva folk som søker på dette er ute etter. De vil se et godt tilbud på en Volvo XC90 Cross Country 2017 modell. Er du bilforhandleren som har denne bilen til en god pris, og du vises på side 1, vil du nok klare å selge noen av disse bilene. Helt klart.

Så nå har vi sett på hvordan folk søker, og hvorfor det ikke er vits å strekke seg for de mest generiske søkeordene, og hvorfor å heller satse på mer konkrete søkefraser er mer matnyttig.

4. Hva gjør man når man skal søkemotoroptimalisere en god søkefrase?

Her er rosinen i pølsen. Det er flere hundre faktorer som Google og andre søkemotorer opererer med, og det vil være nærmest umulig å benytte alle av dem. Dessuten vil dette føre til noe som heter overoptimalisering. Dette vil med andre ord si at dersom Google ser på nettsiden din, og de ser at du har benyttet deg av samtlige faktorer som er kjente, vil de med en gang trekke nettsiden din ned i støvet, fremfor å trekke den oppover. Hvorfor? Jo, fordi at Google leter hele tiden etter hva som er naturlig, og det er langt fra naturlig å gjøre alt 100% riktig.

Hvordan søkemotoroptimaliserer vi?

Nordland Webteknikk har over 15 års erfaring med SEO, og vi har hele tiden benyttet oss av de aller viktigste faktorene på selve nettstedet. Det som heter ON-Page faktorer. Dette er rett og slett hvordan nettsiden er satt opp. Og så benytter vi oss av avanserte teknikker for å skaffe linker (referanser) fra andre nettsteder for å gi en boost i posisjoner.

De viktigste ON-Page SEO faktorene:

1. Tittel Tag

Søkeorder / frasen må stå i tittelen til nettstedet. Jo lengre til venstre / begynnelsen jo bedre.

2. H1, H2, og H3 Tags.

Dette er Tag’s som settes på deloverskrifter i artiklene. Søkeord må være en del av disse.

3. Grafiske elementer med Alt-Img Tags.

Relevante bilder med Alt-Img Tags med søkeord/fraser.

4. Søkeord i URL adressene.

Benytt de 2 – 3 viktigst ordene i søkefrasen i URL adressen. ÆØÅ kan ikke brukes. Bruk heller A,O i stedet. Eksempel: https://webteknikk.net/sokemotoroptimalisering-tips/.

5. Relevante videoer.

Folk elsker video. Dersom du har en informativ video som er relevant i forhold til det du optinaliserer for, er dette en god ide å ta med på siden.

6. W3C Validering.

Sørg for at ditt nettsted ikke inneholder feil i kildekoden. Les mer om W3C Validering her.

7. Søkefrase tetthet.

I en artikkel bør ditt søkeord gå igjen ca 2 – 4 %. Men skriv naturlig, og bland gjerne inn underfraser av denne frasen. Eks. Volvo XC90 er søkefrasen. Bland så inn Volvo XC90 2017, Volvo XC90 Priser, osv.

Så til OFF-Page:

OFF-Page SEO er det som foregår utenfor ditt nettsted. Dette går rett og slett på andre nettsteder referanser (linker) til ditt nettsted. Kort forklart: Hvem referer til deg, og hvordan gjør de det?

1. Skaff flest mulig linker

(Referanser) fra andre relevante nettsteder til ditt nettsted eller nettside.

2. Ha en miks av linker fra de ulike typer netteiendommer.

Web 2.0, Artikler, Forum, Wiki, Bildelinker, Sosiale Bokmerker, Sosiale Signaler, Blogginnlegg osv.

3. Ha riktig forhold av Anchor tekst

Dvs. teksten som linken består av. Her bør man ha 70% branded linker (linker som nevner din merkevare.)

20% nakne linker.

Eks:

https://webteknikk.net/sokemotoroptimalisering-tips/

5% generiske linker.

Linker som ikke sier noe som helst. Klikk her, se nettside, besøk oss osv.

4. Søkeord i URL adressene.

Benytt de 2 – 3 viktigst ordene i søkefrasen i URL adressen. ÆØÅ kan ikke brukes. Bruk heller A,O i stedet. Eksempel: https://webteknikk.net/sokemotoroptimalisering-tips/.

5. Relevante videoer.

Folk elsker video. Dersom du har en informativ video som er relevant i forhold til det du optinaliserer for, er dette en god ide å ta med på siden.

6. W3C Validering.

Sørg for at ditt nettsted ikke inneholder feil i kildekoden. Les mer om W3C Validering her.

7. Søkefrase tetthet.

I en artikkel bør ditt søkeord gå igjen ca 2 – 4 %. Men skriv naturlig, og bland gjerne inn underfraser av denne frasen. Eks. Volvo XC90 er søkefrasen. Bland så inn Volvo XC90 2017, Volvo XC90 Priser, osv.

Så til OFF-Page:

OFF-Page SEO er det som foregår utenfor ditt nettsted. Dette går rett og slett på andre nettsteder referanser (linker) til ditt nettsted. Kort forklart: Hvem referer til deg, og hvordan gjør de det?

1. Skaff flest mulig linker

(Referanser) fra andre relevante nettsteder til ditt nettsted eller nettside.

2. Ha en miks av linker fra de ulike typer netteiendommer.

Web 2.0, Artikler, Forum, Wiki, Bildelinker, Sosiale Bokmerker, Sosiale Signaler, Blogginnlegg osv.

3. Ha riktig forhold av Anchor tekst

Dvs. teksten som linken består av. Her bør man ha 70% branded linker (linker som nevner din merkevare.)

20% nakne linker.

Eks:

https://webteknikk.net/sokemotoroptimalisering-tips/

5% generiske linker.

Linker som ikke sier noe som helst. Klikk her, se nettside, besøk oss osv.

LSI står for Latent Semantic Indexing, og betyr fraser som er tilknyttet din søkefrase men som ikke er direkte beslektet. Man skal også benytte mest av underfraser av hovedfrasen i denne miksen. Men ikke overstig 5%.

Og til slutt mindre enn 1% eksakt søkefrase. (Den frasen du vil bli funnet for. Eks. “Volvo XC90 Cross Country Priser”.)

Merk: Dette er hva vi har funnet ut fungerer ekstremt bra for oss, men det er ikke en gitt formel. Du bør helst teste ut og finne ut av hva som fungerer bra for deg. Uansett er variasjon nøkkelen. Det er absolutt NO-NO! å bruke samme anchortekst over og over igjen. Da vil du ikke klare å posisjonere noe som helst. Garantert!

Som du sikkert ser er det endel ting man må tenke på for å skape en vellykket SEO kampanje. Men gjør man det riktig kan man høste av fruktene det bærer i mange år fremover.

Men jeg må nevne en siste ting, og det er at SEO er ikke noe set-and-forget oppgave. Det er en kontinuerlig prosess, og taktikkene endres i takt med algoritme endringene i søkemotorene. Spesielt Google. Så man må hele tiden sette seg inn i de nye reglene, samt å være en smule fremsynt.


Hvis du ønsker at vi i Nordland Webteknikk skal hjelpe deg med å posisjonere din nettside i søkemotorene, kan du ta kontakt med oss, så vil vi skreddersy en plan i samarbeid med deg. Vi har eksperter i vårt team på alle akspekter av søkemotoroptimalisering.